Kelmeästi pimeässä loistavan, sinihohtoisen kellonnäytön vilkuttaessa lukemia, jotka ilmoittavat ajankohdan olevan aivan liian varhaista ylösnousulle, keho on eri mieltä. 03.30 olisi varsin oiva tilaisuus nousta syleilemään päivää. Kepeästi kalvava, ärsyttävä pikkunälkä, piti huolen lopusta. Ylös siis.

Pyörähdetään hieman ajassa taaksepäin, nopea kelaus kisoista, joissa Kulttuuritalolla tuli pyörähdettyä. Vaikka itse tosin olinkin vain missiolla, korvalaput päässä koko tapahtuman ajan, tarkkailemassa kisaajien tasoa ja sijoittumista. Bodyworkers kisaajilla ei ollut huolen häivää, Enni taisteli aloittelijasarjassa hienosti 8, sarja oli sekalaisen kovatasoinen, ja nokka pystyssä sai päivän jälkeen kävellä. Lotta Merenmies joka kisamenestyksellään ei  vielä tällä kertaa päässyt pöytää pyyhkimään, sijoituksen ollessa 12, toi pöytään kuitenkin jotain aivan muuta, nimittäin rajun muutostarinan, johon voit tutustua myös tästä http://www.metrohelsinki.fi/#!/post/571e0f532b8f470300e4afbc

Mutta, kisat ovat nyt ohi, seuraavaa projektia suunnittelemaan. Joka tässä kohtaa saattaa tarkoittaa myös oman projektin lyömistä tulille ensi vuotta varten. Tämä tosin edellyttää, että kaikki ovat balanssissa ennen sitä, myös työrintamalla, koska tällä kertaa ei puolivillaisella valmistautumisella tehdä mitään. Malli alkaa olla sitä mihin itse olisi tyytyväinen, loppu on enää aikatauluista kiinni. Toki myös rahallisesti, kukaan ei töitä puolesta tee, ja niiden on jatkuttava yrittäjänä saumattomasti myös kisakauden ajan, tai tulee helppo dieetti, ruoan loppuessa pöydästä. Puntaroidaan tilannetta vielä kesäkuun alkuun jolloin suunnitelmat täytyy lyödä pöytään.

Perinteiseksi kaavaksi muodostunut, opetuksellinen / paasauksellinen osuus on siis nyt edessä. Katson, että blogissa tulisi olla jotain muutakin sisältöä, kuin kuva rahkapurkista, maininta eilen katsomastani Game of  thrones – jaksosta, sivumaininta lisäravinteen ( valitse sopiva merkki ) toimivuudesta ja valitus säästä.

Tällä kertaa ensin paasataan, top 5 typeryydet mitä salilla kuulee opasteina vastikään saliharjoittelun aloittaneille.

5. Vedä selällä! ( ylätalja,alatalja,kulmasoutu)

Siis mikä helvetin kannatushuuto tuo, varsinkaan trainerin suusta on? Kerro, miten sillä selällä vedetään.. Tuo veto kun tapahtuu monen asian summana. Opastus olkapään liikkeeseen, kyynärvarren linjaan sekä vahvaan alaspainallukseen / taaksevientiin, käden kulmaa unohtamatta, ovat ne oikeat seikat. Vedä selällä…. voi vittu, vedä sinä huppu päähäs..

4. 5 toistoa vielä! 

Huoh, vieläkin näkee ja kuulee, kuinka PT käskytykset perustuvat numeeriseen tietoon. 5 toistoa lisää. ( luku voi olla mitä tahansa) Miksi juuri viisi, eikö neljä riitä? Lukeeko ohjelmassa, tuossa pyhässä Mooseeksen kivitaulussa näin? Kun ihmiselle opetetaan tapa, suorittaa tietty lukema, valtaosa käsittää sen ainoana onnistumisen merkkinä. Jos jää vajaaksi, treeni on paska ja aletaan vedellä ranteita auki. Järkevämpi tapa voisi olla, supista, se mitä pystyt, täsmälleen samalla tavalla.. no, onhan tuo kyllä pidempi sananparsi, mutta ajatus on selvä, opetus tulisi pyrkiä siihen, että henkilö supistaa – venyttää lihasta, vitut toistoista. Ellet nyt ole menossa toistokisoihin, missä niillä on merkitystä. Muutoin, vastaavalla lauseella saa pyyhkiä ylimääräisen heraproteiinin roiskuttaman persiinsä.

3. Tee puhtaasti!

Puhtaasti miten? Mikä on epäpuhdas liike? Yrittää nyt ajatella asian pikemminkin niin, että liike on sarja asioita, joiden kohdistus voi vaihtua. Hauiskääntö seisten, tangolla ei onnistu ”puhtaasti” vain hauiksia käyttäen. Voit kokeilla, ei onnistu. Vaikka toki ymmärrän, mitä tuolla tarkoitetaan, tulisi selventää paremmin, sillä esim tuo edellämainittu liike muuttuu merkittävästi raskaammaksi, kun nojataan 10 astetta eteenpäin, sen sijaan että viedään painopiste taakse. Kumpi nyt sitten on puhtaampi?

2. Nosta selkä suorana!

selkäranka

Tekisi mieli jättää tämä tähän. Mutten voi. Kyykyn, vedon jne opettaminen ”selkä suorana” opettaa vain yhden asian, olemattoman lantion liikkeen, pelon siitä, että pienikin kumartuminen lantiosta aiheuttaa vähintäänkin välilevyn napsahtelua. Ihminen on tehty liikkumaan, ja kumartuminen on yksi asioista joita pystyy tekemään, ilman ongelmia. Jos paskot itsesi kyykyssä tai vedossa, on 99.9% kyse omasta typeryydestä, yleensä liiallisesta kuormasta ja se jäljelle jäävä osuus on yhdistelmä huonoa ”tuuria” sekä geneettistä pohjaa, esim olemassa olevaa, piilevää vammaa selässä.

1. Ei sun tarvi vatsoja tehdä, ne tulee muissa liikkeissä.  

E-i-j-u-m-a-l-a-u-t-a. Tolla samalla prinsiipillä, ei sun tarvi hauiksia treenata, ne tulee tossa jo kato painoja lastatessa, leukoja tehdessä jne.. Kuka idiootti tuon onkaan keksinyt, tulisi julkisesti naulata typeryyden alttarille.

On totta, vatsalihas on mukana monessa. Mutta karu fakta on, että sen optimaalisen, tai edes sub optimaalisen kehityksen kannalta ja muun kehon toiminnan ja puhtaan voimantuoton kannalta, myös tulevaisuuden toimintakykyä silmälläpitäen, tuo on yksi typerimmistä, ellei typerin harjoitteluun liittyvä paskapuhe, ikinä.

Tähän voisi loppukaneettina vielä laittaa argumentoinnin kukkasen, jonkin asian toiminnasta : ……….( valitse väittämä, esim hauis supistuu parhaiten, kun kyynärpää on ylhäällä ja käsi viedään kohti niskaa)…. johon argumentointi kuuluisi ” ei pidä paikkaansa, koska mulla ainakaan ei tunnu missään.. tai vastaavasti tee se näin, koska mulla ainakin se tuntuu parhaiten.. Se, että sinä et osaa jotain tai saa jotain tuntumaan jossain, ei tee siitä aukotonta, universaalia totuutta, jota sinun tulisi opettaa, kenellekään.Opeta sen sijaan vaihtoehdot, joilla tuo subjektiivinen tuntuma voidaan oppia yksilötasolla.

Nyt, kun paasaus on saatu alta, voidaan miettiä jotain muuta. Pieni kupillinen (mukillinen) kahvia ja syvään happea.

Otetaan ny ensin tuota ykköstyperyyttä silmälläpitäen yksi kiva vatsakombo jolla sen keskivartalon saa tehtyä kestämään.

Keskivartalon perusmatrix

Jalkojen nosto roikkuen

Jalkojen nosto, jumppapallo jaloissa ( voi tehdä myös sivuttaisnostoina)

Pike roll, pallolla, kädet lattialla, voi tehdä myös polvet koukussa.

Voimapyörä, pallolla tai voimapyöräll

Selänojennus / selänojennus pallolla / reverse hypers

Kylkirutistus bosulla, jalkoja nostaen

Pallon paiskaus, pystyasennosta

Pyöräilevä vatsaliike selinmakuulta

Russian Twist/ Woodchopper puolelta toiselle

Ja apuliikekombona tuohon päälle voisi olla

Turkkilainen istumaannousu

Etunojapunnerrus, kädet pallolla

Kyykky, sumoasento, kierrolla ( viedään käsipaino/levypaino ylös ja sivulle, joka toistolla)

Jokaista liikettä 8 – 15 toistoa, 3-5 kierrosta, mahdollisimman vähä taukoa liikkeiden välissä, sarjatauko n 60-90 sekuntia. Lisäpainoja maltillisesti, kierroksia aluksi maltillisesti.

Sitten asiaan. Kilpirauhaset ja harjoittelu. Lyhyt summa summarum, miksi ja miten tulisi harjoitella, jos on todettu kilpirauhasen toiminnassa poikkeamia.

Yllättävän monelle on suositeltu matalasykkeisiä,tasasykkeisiä kardioita, painonpudotusmielessä, vaikka diagnoosina on kilpirauhasen vajaatoiminta.

Mikäli näin on, olisi ehkä järkevämpää tehdä juuri päin vastoin. Kyllä, oireet ovat väsyttäviä. Kyllä, ei meinaa paino tippua. Ruokaakin joutuu laskemaan, tilapäisesti ja joskus pidemmäksikin aikaa. Painoharjoittelu auttaa, mutta mikäli ja mieluusti, kardioita on, tulisi keskittää voimavarat lyhyempiin, intesiivisempiin harjoitteisiin. Sillä päinvastainen reitti monesti tarkoittaa, että kaivat itsellesi syvempää kuoppaa.

No, jos olet kuitenkin nuo oikeat peliliikkeet tehnyt, ja silti tuntuu arvot pysyvän alhaalla. Pitää muistaa, että kilpirauhanen on erittäin paljon liitoksissa stressi tasoon. Ja oli sen alkuperä sitten painonpudotuksen tuskailu tai Crossfitmegaspektaakkelibodyjumalatreeni, sekään ei ei tule auvoisemmille vesille viemään. Tällöin tulee apuun tarkastelu syvemmin, eli harjoittelun jaksottaminen. On totta, että asian kanssa kamppailevilla on paikoin todella vaikeaa, jotain mitä normaali ihminen ei edes pysty ymmärtämään. Keho antaa responssia, mutta se järjestelmä on erittäin delikaatti, ja pieni häiriö saattaa vaikuttaa koko toimintaan.

Kaikki väsyminen ja ärtyminen ei kuitenkaan ole automaattisesti kilpirauhasen vajaatoimintaa. Tai liikatoimintaa. Joten asia tulisi tarkistaa mittauksilla. Lääkärillä. Ja ruokavalio tulisi rakentaa tätä silmälläpitäen. Kenties se riittää, eikä lääkitystä tarvita. Ja vaikkei riittäisi, voi olla, ettet silti saa lääkitystä, koska tuo koetaan nykyään kuulemma vedenjakana, hoidetaan mieluummin sen aiheuttamia oireita ( masennusta lääkkeillä jne) kuin alkuperäistä syytä.

Mikäli sinulla on jokin, todettu tila, ensimmäinen ratkaisumalli on, lyö asettamaasi tavoitteeseen x määrä kuukausia lisää. Asiat voivat mutkistua, ja tätä varten tarvitaan aikaa. Lisästressi ei ainakaan helpota sitä. Aloita näiden olotilojen seuraaminen sekä johdonmukaisen harjoittelun sekä ruokavalion noudattaminen. Ja ennenkaikkea, ole kärsivällinen, erittäin kärsivällinen.Sillä naapurin Pirjo ja Mikko todennäköisesti ovat nopeammin kunnossa, kuin sinä. Älä ainakaan sorru vertaamaan itseäsi heihin.

Jaksota harjoittelua, huomataksesi eroja. Välillä otetaan intensiivisemmin, kenties jopa isommalla ruokamäärällä, välillä iisimmin. Tutki näiden jaksojen avulla jaksamista, tulosta ja kehitystä. Muista, ei ole toimimatonta ohjelmaa, on vain vaihtelevia tapoja suorittaa asioita.

 

Mutta, edetään näillä tällä kertaa. Seuraavia tekniikka-ravinto- yleisseminaareja on 21.5. Paimiossa, Tampereella heti seuraavana päivänä. Erikseen on myös varattavissa konsultaatioaikoja toimistolle, jossa perataan yleisiä suuntaviivoja, joita ehkä tulisi omassa harjoittelussa ja tavoitteen täyttämisessä miettiä.

Loppuun lyhyt lauseke, jolla suunta eteenpäin ; On asioita, joita et saa valmiina, joudut virheiden ja kipeiden prosessien kautta oppimaan. Tavat joilla seuraavia päätöksiäsi teet, olkoon ne oikeita tai vääriä, valintojen tulisi valmistaa, lopullisen tavoitteen täyttymistä pohjustaa.

Pikkukakkosen letkeä ralli voidaan soveltaa myös harjoittelun maailmaan, niin oudolta kuin se kuulostaakin. http://areena.yle.fi/1-1722683

 

Piis ´ n loove.

Markm Arnold